33% от жителите на София не искат нито автомобили, нито

...
 33% от жителите на София не искат нито автомобили, нито
Коментари Харесай

33% не искат движение около “Света Неделя”

 33% от жителите на София не желаят нито коли, нито трамваи да минават около площад “Света Неделя ” в центъра на столицата. Проучването е направено от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които показаха план за това какво би трябвало да е бъдещето на пространството към емблематичната черква. Допитването е направено сред 200 инцидентни минувача и 400 живущи в региона. Данните демонстрират, че всеобщо хората не желаят и повече магазини и търговски обекти в пространството. В плана се планува разширение на пешеходното пространство, усмиряване на градския превоз и озеленяване.
Предстои от „ Московска “ 33 да търсят реализатор, който да промени пространството. Главният проектант на София Здравко Здравков разгласи, че главната цел е обвързване на пешеходните връзки в центъра на града.

По-рано денем кметът на София Йорданка Фандъкова изрично разгласи, че застава зад концепцията площада към църквата „ Света Неделя “ да бъде пешеходна зона. По думите й общината е вложила и средства, и време, и старания да бъде отстранен „ грозния паркинг “ пред хотел „ Балкан “. „ Направихме и изследвания за богатото културно-историческо завещание, което се намира там още от римския интервал и всичко това да може да бъде вплетено в пешеходна зона, в съвременно градско пространство с опция да се виждат и останките от антична Сердика “, разяснява кметът.

Виж всички публикации от МАРИЯ НИНОВА-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР